Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over de ontwikkeling van een nieuwe leefomgeving. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Gezien de veranderende marktomstandigheden kan de Ontwikkelcombinatie de huidige plannen voor de Zwarte Waterzone niet uitvoeren. Lees meer hierover in dit nieuwsbericht. Deze veelgestelde vragen wordt aangepast zodra er meer duidelijk is over de voortgang.
Ja! Zwarte Waterzone wordt een plek voor iedereen: bewoners, ondernemers en bezoekers. In de gebiedsvisie staat dat we de uiterwaarden en kades op veel plekken openbaar toegankelijk maken, zodat je lekker langs het water kunt wandelen en zitten. In het stedenbouwkundig ontwikkelplan leggen we uit hoe we dat doen.
Je kunt hier straks huren en kopen. Er komen appartementen en woningen. De prijzen lopen uiteen. Je kunt hier een sociale huurwoning vinden, er komt vrijesectorhuur, middeldure koop en koop in het dure segment. Echt voor elk wat wils. In het stedenbouwkundig ontwikkelplan gaan we hier dieper op in.
Zwolle groeit. Er zijn te weinig woningen voor de huidige inwoners. Om zo veel mogelijk mensen een fijne woonplek te bieden, wordt er hoger gebouwd. Het fijne is dat er hierdoor meer ruimte ontstaat voor groen.
Beide gebieden liggen aan de rand van Holtenbroek. Met de andere ontwikkelaars kijken we samen hoe we dit qua bereikbaarheid en parkeren het best kunnen oppakken.
Op basis van de feedback tijdens de inloopavonden en gesprekken met de gemeente hebben we het plan deels aangepast. Zo zijn er meer doorkijkjes naar het water gemaakt en is het appartementengebouw iets verlaagd. We houden rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Voordat het nieuwe plan naar de gemeenteraad gaat, presenteren we - waarschijnlijk in een webinar - het nieuwe plan.
Stil betekent niet dat er niets gebeurt. Op de achtergrond hebben we hard gewerkt aan de optimalisatie van het stedenbouwkundig ontwikkelplan. Bij deze optimalisatie is de feedback van de inloopavonden in december 2019 meegenomen en zijn we met de opmerkingen van de gemeente aan de slag gegaan.
De gemeente heeft samen met de initiatiefnemers in een eerder stadium de gebiedsvisie Zwarte Waterzone opgesteld. De gemeenteraad heeft deze gebiedsvisie begin 2019 vastgesteld. Nu de ontwikkelaars de plannen verder uitwerken, heeft de gemeente vooral een sturende en toetsende rol: past de uitwerking binnen de gebiedsvisie, het gemeentelijk beleid en wettelijke regels? Wordt het participatieproces op een goede manier doorlopen? Waar nodig stuurt de gemeente bij. Als het stedenbouwkundig ontwikkelplan klaar is, leggen we dit voor aan de gemeenteraad van Zwolle ter besluitvorming. Ook in het vervolgproces blijft de gemeente betrokken.
Vanaf 2018 zijn we al in gesprek met omwonenden, stakeholders en andere belanghebbenden, onder meer tijdens Oeverateliers en 1-op-1-gesprekken. Dat doen we om de kracht van het gebied te ontdekken en om de behoeftes van alle omwonenden, belanghebbenden en toekomstige gebruikers in kaart te brengen. Daar is een gebiedsvisie uit voortgekomen. In januari 2019 keurde de gemeenteraad onze gebiedsvisie voor Zwarte Waterzone goed.
Dat was voor ons het startsein om de plannen verder uit te werken in een stedenbouwkundig ontwikkelplan. In december 2019 organiseerden we meerdere Oeverateliers en inloopavonden. Aanwezigen gaven hun feedback. De input van de inloopavond én aanvullende verbeteringen verwerken we op dit moment, zodat we binnenkort het resultaat met je kunnen delen. We willen dit via een webinar doen.
Ja. Er komen de aankomende jaren nog meerdere informatieavonden, over verschillende onderwerpen. In verband met corona organiseren we waarschijnlijk een online avond over het stedenbouwkundig ontwikkelplan in de vorm van een webinar. Als jij je inschrijft voor de nieuwsbrief onderaan de pagina, krijg je hiervoor een uitnodiging.
De gebiedsvisie van de Zwarte Waterzone is in januari 2019 door de gemeenteraad van Zwolle vastgesteld. Die visie wordt nu uitgewerkt in een stedenbouwkundig ontwikkelplan. Dat plan gaat in de eerste helft van 2021 naar de gemeenteraad van Zwolle. Voordat het zover is, worden alle geïnteresseerden en belanghebbenden daarover geïnformeerd.
De visie wordt uitgewerkt in een stedenbouwkundig ontwikkelplan. Dit plan gaat naar de gemeenteraad voor akkoord. Als de gemeenteraad instemt, moeten we een nieuw bestemmingsplan maken. Ook het bestemmingsplan gaat weer voor besluitvorming naar de gemeenteraad. Als alle seinen op groen staan, verleent de gemeente de omgevingsvergunning, zodat de ontwikkelaar kan starten met de bouw.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. We houden je via e-mailnieuwsbrieven op de hoogte over de ontwikkelingen van dit nieuwbouwproject
Ga naar onze contactpagina om contact met ons op te nemen.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. We houden je via e-mailnieuwsbrieven op de hoogte over de ontwikkelingen van dit nieuwbouwproject.
Op dit moment is dit nog niet aan te geven, omdat dit van vele factoren afhankelijk is. Als hier duidelijkheid over is dan wordt dit kenbaar gemaakt.
Het proces om geothermie te krijgen in de wijk Holterbroek is een project van de gemeente en op dit moment zijn er nog erg veel onduidelijkheden. Wij onderzoeken vanuit onze ontwikkeling de komende periode wat de mogelijkheden zijn om eventueel te participeren op van geothermie om daarna een keuze te maken wat voor het project en vanuit duurzaamheid de beste oplossing is.
In de bestemmingsplanprocedure wordt inzichtelijk gemaakt waar woningen komen. Hieruit kan op hoofdlijn duidelijk worden waar, welke woning typen komen. Na vaststelling van het bestemmingsplan worden de te bebouwen vlakken, dus vlakken waar woningen komen, uitgewerkt en wordt duidelijk waar, welk type woning komt.
Er komt geen knarrenhof, maar gevarieerd programma conform het beleid van de gemeente.
Dit is nog niet bekend. Wel wordt een groot deel van de woningen appartement. In een appartement zijn alle woonfuncties op één laag aanwezig.
Deze worden bekend gemaakt, zodra de verkoopvoorbereiding start.
In het verleden hebben wij inderdaad gecommuniceerd de intentie te hebben om de inwoners van Holtenbroek gelegenheid te geven zich als eerst in te schrijven op nieuwbouwprojecten in het gebied. Deze intentie wordt nader besproken met de gemeente, omdat wij in beginsel ook op een eerlijke manier woningen willen toewijzen (voor eenieder gelijke kansen). Ook dient dit nog op juridische houdbaarheid te worden getoetst.
In het ontwikkelplan is per gebouw opgenomen hoeveel bouwlagen er worden gebouwd. Het ontwikkelplan kunt u hier vinden.
Dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Er zijn overigens in het ontwikkelplan duidelijke 3D beelden gemaakt, waarmee een goed beeld van de hoogte kan worden ervaren.
De plattegronden en ontwerpen worden in de verkoopfase duidelijk gecommuniceerd.
Een aantal woningen zal worden opgeleverd met tuinen. Het overgrote deel van de woningen wordt uitgevoerd als appartement en krijgt aldus een balkon.
Dit is helaas niet mogelijk, omdat er in een appartementen gebouw altijd delen van het gebouw zijn (zoals de gangen) die gezamenlijk eigendom zijn. Voor het gezamenlijk eigendom dient een vereniging van eigenaren te worden opgericht.
In de gebiedsvisie staat hoe wij de toekomst van Zwarte Waterzone voor ons zien. Het vertelt het verhaal van de toekomst in hoofdlijnen. Deze gebiedsvisie is gemaakt door de gemeente Zwolle en de ontwikkelaars. Dat deden we samen met omwonenden, belanghebbenden en mogelijk toekomstige gebruikers. De gebiedsvisie voor de Zwarte Waterzone is in januari 2019 vastgesteld door de gemeenteraad. Het vervolg is het stedenbouwkundig ontwikkelplan, dat is de verdere uitwerking van deze visie.
De gebiedsvisie wordt in het stedenbouwkundig ontwikkelplan uitgewerkt. In dit plan staat welke woningen, gebouwen en voorzieningen er komen en waar we deze willen bouwen. Ook staat in dit plan wat deze ontwikkeling betekent voor verkeer, natuur, parkeren en openbare ruimte. Het stedenbouwkundig ontwikkelplan is gemaakt met de toekomstige gebruikers in gedachten, in relatie tot de omgeving. Ook de gemeentelijke beleidsdoelstellingen zijn hierin meegenomen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie, energie en natuurinclusief bouwen. Het stedenbouwkundige ontwikkelplan is in december 2021 vastgesteld.
In het gebied worden meerdere plekken gemaakt waar verblijft kan worden. Voor jongeren wordt hier ook specifiek naar gekeken en welke effecten dit kan hebben op de omgeving.
Het idee is om de garage te gebruiken als waterbuffer (bij uitzonderlijk hoog water kan de garage dan als waterbuffer dienen). Houden jullie er rekening mee dat de bewoner(s) hun auto dan niet kunnen verzekeren?
Wij zijn in overleg met de gemeente, provincie, waterschap en Rijkswaterstaat over de waterveiligheid. Hierin wordt ook verkend of de parkeergarage onder kan gaan lopen in extreme situatie en welke consequenties dit dan heeft voor zowel het gebouw, maar vooral ook voor de gebruikers en de veiligheid. Als hier op termijn meer informatie over beschikbaar is, wordt dit uiteraard gecommuniceerd.
Parkeerplaatsen voor fietsen zijn opgenomen in het plan. Dit kan zowel op het parkeerdek zijn als ook in de parkeergarage. Dit is afhankelijk van de nadere uitwerkingen.
De camperplaats komt vooralsnog niet terug in het plan.
De Palestrinaweg is nu al druk en smal. Als het plan over de Palestrinaweg wordt ontsloten, dan moet de Palestrinaweg aangepast worden. Vooral ook voor de verkeersveiligheid (vooral ‘s ochtends en ’s middags zijn er veel ouders die met hun kinderen naar en van school fietsen).
De effecten van de ontwikkeling op de mobiliteit is een onderzoek wat nodig is voor de onderbouwing van het bestemmingsplan. In overleg met de gemeente worden deze onderzoeken uitgevoerd en beoordeeld, zodat vooraf duidelijk of er maatregelen nodig zijn en wat deze dan zullen zijn.
Met Zwarte Waterzone hopen we de stad met zo’n 280 woningen te verrijken. Bijzonder is dat de woon- en leefomgeving op 8 minuten van de Zwolse binnenstad ligt, maar wel het gevoel van buitenzijn geeft. Je kunt hier langs de groene oevers wandelen en vanuit de wijk genieten van verrassende doorkijkjes naar het water. Op diverse plekken komen gezellige horeca, werkplekken en is er ruimte om leuke dingen te doen. De variatie aan huizen is groot en datzelfde geldt voor iedereen die hier woont, werkt en de plek bezoekt. Hier vinden mensen met allerlei verschillende achtergronden elkaar. Met deze transformatie krijgt Zwolle er een uniek leefgebied bij waar mensen zich snel thuis voelen.
De gebiedsvisie van de Zwarte Waterzone is in januari 2019 door de gemeenteraad Zwolle vastgesteld. Die visie is uitgewerkt in een stedenbouwkundig ontwikkelplan dat eind 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad van Zwolle. Bij de planvorming rond deze ontwikkeling is en wordt de omgeving betrokken via diverse bijeenkomsten. In het najaar van 2022 wordt het Beeldkwaliteitsplan afgerond. Naar verwachting is het Bestemmingsplan eind 2022/begin 2023 gereed.
De Zwarte Waterzone wordt een plek voor iedereen: bewoners, ondernemers en bezoekers. In de gebiedsvisie staat dat we de uiterwaarden en kades op veel plekken openbaar toegankelijk maken, zodat u lekker langs het water kunt wandelen en zitten. In het stedenbouwkundig ontwikkelplan leggen we uit hoe we dat doen.
In de Zwarte Waterzone komen ongeveer 280 woningen, zowel koop als huur. Er komen appartementen en woningen met tuin of terras. De prijzen lopen uiteen. U kunt hier een sociale huurwoning vinden, er komt vrijesectorhuur, middeldure koop en koop in het dure segment.
Van de verouderde industrie- en recreatiehavens aan de groene rand van Holtenbroek willen we een sfeervolle plek maken waar iedereen geniet van wonen, werken en recreëren. Met horeca, werkplekken en ruimte om leuke dingen te doen op diverse plekken.
Het voormalig Industriegebied, Triferto en de Botermanhaven aan de rand van de binnenstad wordt een nieuwe plek voor werken en vrijetijdsbesteding. In de toekomst gaan mensen hier misschien wel een hapje eten aan de kade, varen, overnachten in het hotel of werken.
In de Zwarte Waterzone komt in de toekomst een nieuwe jachthaven, passend bij de toekomst van de recreatievaart in Zwolle. Het duurt nog een poos voordat deze jachthaven er is. De jachthaven krijgt nagenoeg hetzelfde aantal ligplaatsen. De plannen voor de inrichting moeten nog gemaakt worden, dit gebeurt te zijner tijd met de eigenaar/exploitant en alle huurders van de jachthaven. Wilt u in de toekomst ook met ons meedenken over de invulling van de jachthaven? Geef het door via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte.
Buitendijks bouwen wil zeggen dat je niet beschermd bent door een waterkering, zoals een dijk. Buitendijks wonen is niet nieuw in Zwolle. Zo is er aan de overkant van de Zwarte Waterzone, in Stadshagen, al buitendijks gebouwd. Omdat het gebied buiten de dijk ligt, wordt het een bijzonder voorbeeld van bouwen en inrichten op een manier die past bij de veranderingen van het klimaat en de invloeden van het water.
In de gebiedsvisie staat dat we de ambitie hebben om van Zwarte Waterzone een icoonproject te maken op het gebied van klimaatadaptatie en waterrobuust inrichten door buitendijks te bouwen. De verandering moet zorgen voor een kwaliteitsverbetering. Van grotendeels stenig kademilieu naar woon- en leefomgeving met groene bereikbare oevers!
Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de natuurwaarden in het gebied. We kijken hoe deze ontwikkeling hierin past of dat we juist iets extra’s kunnen toevoegen aan de natuur. De uitkomst van dit onderzoek staat in het stedenbouwkundig ontwikkelplan.
De natuurwaarden van het gebied worden in kaart gebracht, maar ook de bedreigde en niet-bedreigde diersoorten. In eerste instantie is het behoud van de natuurwaarden het wettelijk uitgangspunt. Het is echter juist onze ambitie om de natuurwaarden in het gebied te versterken, in relatie tot de omgeving, zoals het Zwarte Water en het wijkgroen.
In het gebied komt appartementengebouwen en eengezinswoningen. Door hoogbouw kunnen we ervoor zorgen dat het gebied zo groen mogelijk wordt.
De eerste versie van het stedenbouwkundig ontwikkelplan bespraken we met omwonenden en andere betrokkenen in 2019. Naar aanleiding van die gesprekken wordt de hoogte van een gebouw aangepast.
Op beide ontwikkellocaties moeten we voldoen aan de geldende parkeernormen van de gemeente. Parkeren wordt opgelost binnen de ontwikkellocaties. Voor verkeer en parkeren doen we momenteel nog aanvullende onderzoeken. Daarnaast kijken we naar innovatieve manieren om de auto’s in het gebied te verminderen. Een mobiliteitshub is een optie. Als alle onderzoeken zijn afgerond, kijken we hoe het parkeren in Zwarte Waterzone precies wordt geregeld.
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw